Projekti
Medijsko opismenjivanje – male novinarske radionice
Unutar programa «Odgoj za medije» Civitas Zagreb provodi punih osam godina i «Male novinarske radionice. Veliki broj novinarskih radionica provodi se integracijskim oblikom rada te su u njih uključeni učenici s poteškoćama sluha i govora. Najbolji novinarski radovi učenika zapaženo su predstavljeni na mnogim natjecanjima literarnih radova, poput natječaja Lidrano i Erato, a također su redovno uvršteni i u sve časopise škola iz kojih mladi korisnici dolaze. Do sada su programom medijskog opismenjivanja obuhvaćeni učenici iz nekoliko osnovnih škola i Centara za odgoj i obrazovanje učenika s poteškoćama, a tijekom šest zadnjih godina Medijsko opismenjivanje se u kontinuitetu bez ijedne godine prekida provodi i za učenike OŠ «Ivan Goran Kovačić» u selu Gora pokraj Petrinje. Sveukupno je do sada ovaj program pohađalo više od 600 učenika. Izuzetno dobra suradnja postignuta je sa svim školama, a pozitivno ozračje i prikupljene evaluacije, nažalost, predstavljaju gotovo jedinu snagu glede njihove daljnje provedbe. Naime, MZOŠ nažalost ne prati taj projekt iz samo njima znanih razloga, te stoga daljnja provedba ovisi isključivo o entuzijazmu edukatora te povremenim manjim donatorima.

Temeljni ciljevi:
Njegovanje hrvatskog jezika u pismu i govoru
Usvajanje vještina pisanja novinarskih tekstova
Upoznavanje učenika s osnovama i poviješću hrvatskog i svjetskog novinarstva.

Tijekom godine učenici posjećuju redakcije raznih tiskovnih i elektronskih medija, stječu nova iskustva i saznanja glede stvaranja i rada na medijskim prikazima te se nemali broj korisnika izjašnjava kako će se nastaviti školovanje u cilju stjecanja zvanja novinara.

Posebice zahvaljujemo urednicima i kolegama novinarima iz tiskovnih i elektronskih medija na svim pozivima kao realiziranim posjetima naših učenika njihovim redakcijama, te na edukativnim predavanjima koje su bezbroj puta održali za naše učenike.
   

 

 

 

Donacije

Sve donacije kojima želite pomoći radu naše udruge možete uplatiti na naš žiro račun:

Udruga CIVITAS ZAGREB

Žiro račun:
2402006 – 1100089960
ERSTE BANK, Zagreb

Devizni žiro račun:
HR3624020061100089960
Swift code: ESBCHR22
ERSTE BANK, Rijeka
51000 Rijeka, Jadranski trg 3 b
© 2006 Civitas