Kolumna

Štovani i dragi potpisnici kampanje, štovani izvoditelji projekta, «Civitas, znanstvenici i mediji protiv nasilja», dragi prijatelji

U predblagdanskom ozračju obraćam se Vama s osobitom zahvalnošću. Nakon godinu dana svakodnevnog i istinski iscrpljujućega rada na projektu «Civitas, znanstvenici i mediji protiv nasilja» pišem s ponosom svima Vama koji ste nam pomogli, ali i sa zabrinutošću glede daljnjeg nastavka njegove provedbe. Pišem Vam opterećena neizvjesnošću koje, unatoč silno uloženom trudu izvoditelja kao i samog voditelja prof dr. sc, Ivana Đikića, unatoč svim pozitivnim evaluacijama i svoj Vašoj moralnoj snazi, djelujemo u uvjetima gotovo zanemarive, ne samo financijske, već i moralne potpore od strane nadležnih iz visokih institucija. To sve zajedno čini preteško breme s kojime je sve teže nositi se.

Projekt «Civitas, znanstvenici i mediji protiv nasilja» osobno smatram našim zajedničkim uspjehom, te Vam se stoga uvijek iznova najiskrenije zahvaljujem. Kvaliteta procjene stručnog timskog rada, iskazanog relevantnim podatcima vrednovanja, nadmašila je i najoptimističnija naša očekivanja. Projekt je uspješno proveden u više od 40 škola diljem Lijepe naše, među kojima je i veći broj takvih odgojno obrazovnih institucija koje imaju i nekoliko područnih odjeljenja. U mnogima od njih smo, naknadnom zamolbom mladih korisnika, njihovih roditelja i nastavnika, projekt izvodili višestruko. Sveukupno je realizirano više od 300 edukativnih radionica i interaktivnih predavanja u školama te pedesetak terenskih kreativnih radionica pri fakultetima i znanstvenim institutima koje su izazvale osobitu popularnost i nevjerojatnu razinu zanimanja među našim mladim korisnicima. Budući da se projekt provodi na nacionalnoj razini, korisnici su učenici iz osnovnih i srednjih škola s područja: Zagrebačke, Sisačko moslavačke, Krapinsko zagorske i Primorsko goranske županije te samoga Grada Zagreba. Tim više sva kompleksnost projektnog sadržaja zahtijeva od sviju nas visoko kvalitetno ispunjenje te zadaće. Uz samu provedbu edukativnih aktivnosti takav obim rada uključuje i dobru logistiku, budući da je jasno kako se ni fakulteti ni instituti s kojima surađujemo ne nalaze u selima i mjestima gdje su škole koje obilazimo. Jednako kao što ni naši znanstvenici kao ni ostali edukatori ne žive u svim tim mjestima. Stoga zahvaljujemo tvrtci Mazda Croatia koja nam je u tu svrhu ustupila vozilo te se nadamo se kako će i nadalje iskazati razumijevanje.


Samu kampanju, kao nezaobilaznu sastavnicu projekta, potpisalo je više od 1.200 intelektualaca, među kojima su mnogi koji žive i na najudaljenijim kontinentima. Taj impozantni broj govori u prilog našim razmišljanjima koliko je bilo važno čuti vaš glas. No, taj popis predstavlja i snažnu moralnu obvezu spram svakog od potpisnika, za što se i osobno osjećam najodgovornijom. Međutim, ti isti potpisi nose i važnu poruku zbog koje smo kampanju i uklopili kao dio strategije projekta. A ona govori kako naša inteligencija nije distancirana od problema svakodnevice već su distancirani, i od nje udaljeni, oni, koji je iz samo njima razumljivih razloga, nedostatno uvažavaju, nedostatno respektiraju i koji je naposljetku ne žele čuti.

Budući da se lista novih potpisnika konstantno popunjava, ponoviti ću u sažetku najvažnije sadržaje projekta :

Naziv projekta: Civitas, znanstvenici i mediji protiv nasilja

Voditelj projekta: prof. dr. sc. Ivan Đikić
Izvoditelji: mladi znanstvenici i stručni tim udruge Civitas Zagreb: novinari, profesori, pedagozi, psiholozi, sociolozi….
Suradnja: odgojno obrazovne institucije: osnovne i srednje škole
fakulteti, znanstveni instituti, laboratoriji.
Način realizacije: edukativne radionice, interaktivna predavanja, istraživački rad, ankete, stvaralački (terenski rad), igre.
Planirani broj korisnika: 600-800 tijekom jedne školske godine
Osnovna namjena projekta: promicanje temeljnih vrednota, značaja znanosti, zajednički rad na kreiranju mirnog i zdravog ozračja.
Ciljevi projekta: prevencija nasilja među mladima, prihvaćanje odgovornosti mladih za svoje postupke u skladu s godinama sazrijevanja, razumijevanje važnosti kontinuiteta rada i učenja kao jamačnih čimbenika za postignuće bilo kojih rezultata, sve do rezultata u znanosti, korištenje slobodnog vremena mladih na njima kreativan, zabavan i edukativan način, upoznavanje mladih sa znanošću i njenom važnošću za suvremeni svijet. Približavanje puta koji vode ka znanosti.
Razumijevanje zakonitosti i kompetencije medija, usvajanje vještina pravilne raščlambe medijskih sadržaja uz postignuće odmaka od destruktivnih nasilnih. Prihvaćanje medija kao važnih čimbenika nadgradnje unutar suvremenih odgojno obrazovnih procesa te aktivno zauzeće mladih glede utjecaja na postignuće zdravog, vedrog i mirnog životnog ozračja.

Nažalost, svakodnevno smo svjedoci poljuljanih temeljnih vrijednosti, scene nasilja sve češće su prisutne ne sami na ulicama naših sela i gradova, već su nažalost postala naša stvarnost i u školskim dvorištima. Jednako tako neki u RH očito još uvijek ne razumiju važnost prevencije, posebice kada se ona odnosi na rad s mladima u bilo kojem segmentu njihova zdravog i vedrog odrastanja.U osmišljavanju projekta «Civitas, znanstvenici i mediji protiv nasilja» sudjelovao je veliki broj stručnjaka. Sama priprema sadržaja, dorada, uvažavanje i usuglašavanje mišljenja, prihvaćanja sugestija do početka same realizacije projekta u školama trajala je mjesecima. Od Nove godine 2009. gotovo da nije bilo tjedna kada naš tim stručnjaka nije bio u nekoj od četrdesetak škola. Duboko smo se nadali kako će naše visoke odgojne obrazovne institucije prepoznati značaj prevencije kao i sve gore opisano. Nažalost, to se nije dogodilo, a vjerojatno se i dogoditi neće. Razlog tome ostavljam Vama za promišljanje, tek možda podsjetnik kako nismo «ničiji» već jedino i samo – svoji. A udruga ne služi i neće služiti nikome osim u cilju općeg dobra.

Dokle bude snage nastaviti ćemo raditi u cilju poštivanja prava svakog čovjeka, radu s djecom i mladima i kreiranja zasluženog mirnog životnog ozračja za sve nas.

Sve najljepše Vama, Vašim obiteljima, prijateljima, suradnicima, kao i svim ljudima dobre volje u Hrvatskoj i širom svijeta.


Zvjezdana Stančić, 5.4.2010.

Ostale kolumne:


Milosrđe ,   (14.8.2018.)
Sva čuda naše Metropole!!!,   (27.7.2016.)
ŠTO IM TO ČINITE?,   (8.7.2015.)
GDJE SU NESTALI - LJUDI?,   (27.6.2015.)
Moja priča: Ana Mariaj Miškulin,   (24.6.2015.)
Dragi fra. Zvjezdane - Neka te čuvaju dobri anđeli !,   (7.12.2013.)
FRA. ZVJEZDAN: DRAGOJ DJECI, MLADIMA I RODITELJIMA, ČLANOVIMA CIVITASA!,   (27.3.2013.)
Fra. Zvjezdan Linić: UZ BLAGDAN SV. FRANJE, Fra. Zvjezdan Linić   (3.10.2011.)
Umjesto kolumne,   (3.5.2011.)
Danak novom trendu odrastanja, Zvjezdana Stančić   (7.4.2010.)
Štovani i dragi potpisnici kampanje, štovani izvoditelji projekta, «Civitas, znanstvenici i mediji protiv nasilja», dragi prijatelji, Zvjezdana Stančić   (5.4.2010.)
Uzmičemo li pred iskrom svetosti ?, Z. Stančić civitas@hi-t-com.hr   (27.3.2010.)
Posrtanje u odrastanju, Zvjezdana Stančić   (4.8.2007.)
Medijske poruke - putokazi ili stranputice?, Zvjezdana Stančić   (9.12.2006.)

 

 

Donacije

Sve donacije kojima želite pomoći radu naše udruge možete uplatiti na naš žiro račun:

Udruga CIVITAS ZAGREB

Žiro račun:
2402006 – 1100089960
ERSTE BANK, Zagreb

Devizni žiro račun:
HR3624020061100089960
Swift code: ESBCHR22
ERSTE BANK, Rijeka
51000 Rijeka, Jadranski trg 3 b
© 2006 Civitas