Kolumna

Fra. Zvjezdan Linić: UZ BLAGDAN SV. FRANJE

Govoreći o sv. Franji, njegova glavna "značajka", bolje rečeno "značajke" bile bi: minoritas (malenost), paupertas (siromaštvo) i fraternitas (bratstvo). Po takvim načelima je živio i stvorio istinsko životno ozračje.

Prije svega osvrnuo bih se na "fraternitas". Sv. Franjo bratstvo nije planirao. Jednostavno, krenuo je u život po evanđelju.Takav ga je život približio svakom stvorenju i svakome čovjeku. Po Isusu je u svakom čovjeku vidio brata. Istinskog brata, nikako nekim čudnim mjerilima spram bogatog ili siromašnog , mladog ili starog, zdravog ili bolesnog. Već jednostavno - spram brata. Takav je otišao među ljude, družio se i sjedinio i s klošarima i siromasima tog doba, bio jedan od njih. Išao je među gubavce, ne da ih služi "s visoka", već da se nauživa njihova zajedništva. Išao je i među Saracene, ne da im prodaje svoju mudrost, već da bude s njima i s njima podijeli sve što ima.

A kada mu je Gospodin dao braću (kako to sv. Franjo lijepo kaže u svojoj oporuci) smatrao je to privilegiranim mjestom ljubavi Božje. S njima je dijelio sve, o njima brinuo, s njima molio i živio. Bio za njih odgovoran. Dogodilo se bratstvo. Takav život sv. Franje postade njegov životno okvir, njegova ljubav, briga, zabrinutost, njegova radost i njegov dom.

Želio je radosnu braću i u njihovim neprilikama otkrivao je i njihovu potrebu. U "pravilu" se naređuje da braća brinu za bolesnoga brata. Sv. Franjo brigu za bolesnog čovjeka stavlja iznad one ljubavi koju u stvarnosti ima majka za bolesno dijete. Nama koji ljubav proživljujemo jednostavno i naravno, takva Franjina usporedba zvuči gotovo utopijski. A ipak, Franjo bas tako govori. On osjeća tu duboku duhovnu, gotovo rodbinsku povezanost s braćom. I stoga može govoriti kako je majka svakog pojedinog brata, zapravo i majka svakog člana zajednice.

Franjo primjećuje muku bratovu. Brat koji je pretjerao s pokorom želeći ga imitirati, zakukao je jedne noći kako umire od gladi. Da bratu ne bude loše, Franjo probudi cijelu zajednicu i svu su oko ponoći potražili i jeli ono što su našli u zalihama svoje kuhinje.

U mistici na La verni nije primjetio brata Leona. Svoga vjerna pratitelja koji mu se radovao i ovisio o svakoj njegovoj gesti. Franjo to nije znao sve do časa kada mu je sam Duh Sveti obznanio da je brat Leon u dubokoj krizi i depresiji. Tada uze mali list "pergamena" (koji se i danas čuva kao dragocjena relikvija) i na tom listu nastade poznati "Blagoslov sv. Franje". Turnuo je list "pergamena" Leonu u ruku kojemu tada zasjaše sunce. Sitna gesta pažnje vraća život. Franjo je to znao. To je bio njegov konkretni "fraternitas".

Neka Vam je svima u Civitasu sretan blagdan sv. Franje,
Vaš fra. Zvjezdan.


Fra. Zvjezdan Linić, 3.10.2011.

Ostale kolumne:


Milosrđe ,   (14.8.2018.)
Sva čuda naše Metropole!!!,   (27.7.2016.)
ŠTO IM TO ČINITE?,   (8.7.2015.)
GDJE SU NESTALI - LJUDI?,   (27.6.2015.)
Moja priča: Ana Mariaj Miškulin,   (24.6.2015.)
Dragi fra. Zvjezdane - Neka te čuvaju dobri anđeli !,   (7.12.2013.)
FRA. ZVJEZDAN: DRAGOJ DJECI, MLADIMA I RODITELJIMA, ČLANOVIMA CIVITASA!,   (27.3.2013.)
Fra. Zvjezdan Linić: UZ BLAGDAN SV. FRANJE, Fra. Zvjezdan Linić   (3.10.2011.)
Umjesto kolumne,   (3.5.2011.)
Danak novom trendu odrastanja, Zvjezdana Stančić   (7.4.2010.)
Štovani i dragi potpisnici kampanje, štovani izvoditelji projekta, «Civitas, znanstvenici i mediji protiv nasilja», dragi prijatelji, Zvjezdana Stančić   (5.4.2010.)
Uzmičemo li pred iskrom svetosti ?, Z. Stančić civitas@hi-t-com.hr   (27.3.2010.)
Posrtanje u odrastanju, Zvjezdana Stančić   (4.8.2007.)
Medijske poruke - putokazi ili stranputice?, Zvjezdana Stančić   (9.12.2006.)

 

 

Donacije

Sve donacije kojima želite pomoći radu naše udruge možete uplatiti na naš žiro račun:

Udruga CIVITAS ZAGREB

Žiro račun:
2402006 – 1100089960
ERSTE BANK, Zagreb

Devizni žiro račun:
HR3624020061100089960
Swift code: ESBCHR22
ERSTE BANK, Rijeka
51000 Rijeka, Jadranski trg 3 b
© 2006 Civitas